​India4. De vrede en de majoor

Tevreden keek de jongeman om zich heen na het voltooien van tweehonderd meter hoogteverschil met de trap, en dus maakte ik hem het complimentje dat hij graag wilde hebben: “you’ve made it!”. Met een glimlach nam hij die woorden in ontvangst en liep door. De plek waar ik me bevond was het uitzichtterras bij de Shanti-Stupa bij Leh, een mooie wandeling vanaf het hotel in Leh waar ik me sinds een aantal dagen bevind. Een rijke Japanner heeft deze ‘Tempel van de vrede’ een aantal jaren geleden laten bouwen. Hij laat deze vredes-stupa’s verspreid over de wereld neerzetten om het Boeddhisme te bevorderen.
Even later kwam de jongeman weer terug om een praatje met mij te beginnen. Hij bleek te weten waar Nederland ligt, dat we dijken hebben, en dat Netherlands, Holland en Dutch allemaal ongeveer hetzelfde betekenen. Van mij wilde hij weten hoe de verhouding tussen die drie begrippen nou precies zat. Ik uitte mijn verbazing over zijn kennis, waarop hij verklaarde een bachelor in geschiedenis op zak te hebben. Het belangrijkste van het behalen van dat diploma bleek overigens te zijn dat hij er een goede baan in het leger mee had weten te verwerven: nu al de rang van majoor. En nu dus standplaats Leh. Voor defensiepersoneel is dit een onaangename bestemming vanwege de hoogte en de bittere winterkou. De stad zelf ligt al op 3500 meter hoogte, de meeste van de legerposten liggen nog veel hoger. Zijn volgende standplaats ligt qua hoogte en klimaat veel gunstiger, in midden-India. En daarom gaat hij in november trouwen en gaat zijn vrouw dan mee naar die nieuwe standplaats. Kortom, het leven lacht deze jongeman toe en dat is hem van harte gegund. We schudden handen, zijn voornaam is Abhi Jeet: de naam van een sterrenbeeld.

Ik had hier en daar al wat gelezen over de instabiliteit van deze Noord-Indiase deelstaat ‘Jammu en Kashmir’. Majoor Abhi Jeet bevestigde deze verhalen. Sinds de dekolonisatie en stichting van de staat India in 1947 is het al onrustig in deze deelstaat. Destijds wilden de koning en een belangrijk deel van de bevolking zich noch bij Pakistan, noch bij India aansluiten, maar wilden zij juist een kleine zelfstandige staat worden. Dat werd niet toegestaan vanwege het risico dat andere koninkrijkjes dan ook wel eens hun eigen gang zouden willen gaan. Het hele gebied werd deel van India, maar dat was niet naar de zin van Pakistan dat vond dat vooral het Islamitische deel van de provincie aan hen toebehoorde. Drie oorlogen werden er om de zeggenschap over dit gebied Kashmir gevoerd, waarvan de laatste in 1971. Kashmir is sindsdien onder Pakistaans bewind, India beschouwt dat als een illegale bezetting. Er is geen enkel uitzicht op een oplossing en dus kent deze regio al sinds 1947 spanningen en moet het Indiase leger de vrede zoveel mogelijk bewaren. Overigens is er geen probleem in Ladakh, waar ik nu ben. Dit is een deel van Jammu en is onbetwist gebied. Onlangs kwamen de spanningen in Kashmir weer eens tot een uitbarsting die zelfs de Nederlandse kranten haalde: de dood van een islamitische rebellenleider leidde tot ongeregeldheden en 22 doden, aldus de Volkskrant.

Het was zo’n gezellig gesprek dat Abhi Jeet graag mailadressen wilde uitwisselen, want dan kon ik hem vast wel tips geven voor de fietsreis die hij van plan was te ondernemen vanaf Amsterdam. Ik vermoed dat het plan te plekke bij hem ontsproot maar dat doet er natuurlijk niet toe. Met selfies bevestigden we het plezier van het gesprek.

Dat ik zo’n gesprek kon hebben en nu bovendien zin heb om dit verhaal hier op te typen, komt omdat ik me een stuk beter voel dan de afgelopen dagen. Ik ben er toch maar voor bezweken om de hoofdpijn en het algeheel fysiek onbehagen te bestrijden met het hoogteziektemiddel Diamox. Een half tabletje. Dat middel drijft vocht af dat zich op hoogte in overmaat in hersenen en longen ophoopt. Nou, dat pilletje is natuurlijk een symptoombestrijder en geen geneesmiddel, maar het werkt als een tierelier. Goed dat de reisorganisatie had geadviseerd om het vanuit Nederland mee te nemen.

Morgen (en niet gisteren al) start de vierdaagse trekking en heb ik geen internet. Daarna kom ik vast weer in de lucht.

Bijgaand alleen de foto met Abhi Jeet en een plaatje van deze regio (van wikipedia geplukt). Mooie sfeerfoto’s zet ik voortaan op Facebook omdat dat veel simpeler en minder tijdrovend is dan via WordPress op dit blog. Op mijn reizen in China kon ik Facebook niet inzetten, maar hier natuurlijk wel. Mijn Facebookpagina is openbaar dus je hoeft geen ‘vriend’ te zijn om die foto’s te bekijken als je dat zou willen (vriendschapsverzoeken welkom, overigens)

Namasté!

Groet van Henk

 

http://www.volkskrant.nl/buitenland/22-doden-in-kashmir-bij-protesten-na-dood-rebellenleider~a4337639/

 

wp-1469203203925.jpg

 

wp-1469203467224.jpg

 


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Eén reactie op “​India4. De vrede en de majoor”

  1. hunfeld avatar

    Ha Henk,

    Mooie historische inkijkje in India.Fijn dat de medicatie helpt, je miet het allemaal maar uitvinden hé. De vierdaagse is gisteren 21 juli afgelopen, je kon het live volgen heel apart! Gelukkig geen enge dingen gebeurd! We worden om de oren gewaaid met angst voor aanslagen zoals je wellicht al hebt meegekregen. Geniet van je reis, en ik geniet met volle teugen van je prachtige verslagen en foto’s! Sterkte met de hoogte, rustig bukken en omhoog komen is raadzaam en zouten nemen ors o.id. Groetjes Paulien

    >

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *